Anal Fissür

Anasayfa » Anal Fissür
anal fissür

Anal Fissür Nedir?

Makat deliği içi veya çıkış yerinde ince yüzeyel veya hafif derin çatlak veya yarığa anal fissür denir. Anal fissürün ana belirtisi dışkıda kanamadır ki dışkısında kan olan çocukların %90’ında anal çatlaklar vardır.

Bol posalı-lifli gıdalarla beslenilmeli.
Bol miktarda sebze ve meyve tüketilmeli.
Günlük sekiz su bardağı (2 litre) su tüketilmeli.

Halk arasında makat çatlağı olarak da bilinen anal fissür; uzun süreli kabızlık, ishal gibi rahatsızlıkların varlığında fazla ıkınmaya bağlı olarak gelişir.

Anal fissür herkeste ve her yaşta görülebilir. Ancak yaşın artmasıyla görülme sıklığı azalır. Kronik kabızlık, doğum, bebeklik, anal fissür geçiren hastalar ve Crohn?s hastalığı olanlar özellikle risk altındadırlar. 

Anal Fissür Belirtileri Nelerdir?

  • Dışkıda veya bezde parlak kırmızı kan olması (ancak bu kan çoğu kez sadece ince çizgilenme veya noktalanma şeklinde olur)
  • Tuvalet kağıdına bulaşma şeklinde taze kanama olabilir,
  • Dışkılama sırasında acıma, ağlama olabilir;
  • Dışkılama dışı zamanlarda kaşıntıya neden olabilir;
  • Kaba etleri ayırdığınızda anüste genelde saat 6 veya 12 hizasında yüzeyel yarık veya çatlak görülebilir. Çatlağa dokunulduğunda çok acır.
  • Kanama dışkılamadan sonra kısa sürede kendi kendine durur. Bazen tuvalet kağıdı ile makata kompres yaparak kanamayı durdurmak için yardım gerekebilir.

Anal Fissür

Anüs arka duvarında oluşan çatlaklardır. Bu çatlaklar tedavi edilmezse hasta yıllarca ağrı, yanma , akıntı şikayetleri olmaktadır.
Anal Fissür

Anal Fissür Tedavisi

Anal fissür oluştuğunda (Akut anal fissür) ilk olarak konservatif (koruyucu) yaklaşımlar ile tedavi edilmeye çalışılır. Bütün konservatif yaklaşımlara ve 6-8 hafta geçmesine karşın anal fissürde iyileşme olmazsa vakitğen anal fissür durumunu alır. Kronik anal fissür teavisinde ise medikal (ilaç ile tedavi) ve cerrahi tedavi seçenekleri vardır.

 

 

Konservatif tedavi; 

Anal fissür tedavisinin ilk basamağı ideal diyet ve şahsi hijyendir. Katı dışkılama anal fissürün ilerleme ve devamı ile birlikte olmasından dolayı, yeterli su ve lif alımının sağlanması ilk basamak tedavisinin başlıca unsurudur. Konsertif yaklaşım ile anal kanaldaki artmış basıncı azaltmak ve dışkının daha yumUşak çıkmasını sağlamak amacıyla alıncak önlemler;

 

Dışkı yumuşatıcı ölemler ( yeterli sıvı ile birlikte bol lifli besin amak, dışkı yumuşatıcı ilaçlar)
Kafein sahibi olan ürünlerden kaçınmak
Sıcak su oturma banyosu ( 10-20 dk ve günde birkaç defa)
Malat hijyenikliği esnasında travmaya namacıyla olmamak
Tuvalette uzun vakit oturmadan ve kuvvetli ıkınmadan büyük

Abdest gerçekleştirme şeklinde sıralanabilir.

 

 

Medikal (ilaçla) tedavi; 

Yukarıda anlatılan konservatif tedavi yaklaşımları ile akut anal fissürlerin aşağı yukarı %80?i iyileşir. İyileşme olmaz ise anal kanal basıncını düşürmek amacıyla birtakım ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlar öngörülen fissür oluşum mekanizmaları esasına göre anal kanal basıncının düşmesini temin ederler ve bu tekniği önerenler, cerrahinin yol açtığı kalıcı kas hasarı dezavantajı olmaksızın anal istirahat basıncını azaltıcı aynı faydalı tesirlerin bu tedavide de olduğunu savunmaktadır. Bu tedavideki amaç, akut ya da vakitğen fissürün iyileşmesini sağlamak amacıyla yeteri kadar uzun vakit normal düzeyde olan anal kanal basıncı sağlamaktır. Hem ağızdan alınan hem de krem şeklinde ilaçlar kullanılmaktadır. Fakat daha çoklukla daha az yan tesir ile çoğalan iyileşme oranları gerçekleştiren krem ve pomadlar tercih edilmektedir. Medikal tedavide sarfedilen birtakım ilaçlar şunlardır;

Topikal kas gevşetici ilaçlar ( krem ya da pomad şeklinde)
Nitrogliserinli kremler; Ağız yolu ile ya da krem şeklide olabilir
Kalsiyum kanal blokörleri; Ağız yolu ile ya da krem şeklide olabilir
Botox enjeksiyonu; anal kanal etrafındaki kası geçici felç ederek basınç düşer

 

Cerrahi tedavi; 

Konservatif yaklaşımlar ve medikal tedavi ile anal fissürün iyileşmediği hastalarda başka bir tadavi alternatifi cerrahi tedavidir. Cerrahi tedavide anal kanal etrafını saran, spazma uğrayarak anal kanal basıncında yükselmeye namacıyla olan kasın bir bölümünün kesilerek basıncın düşürlmesi ve iyileşmenin hızlanması temeline dayanır. Cerrahi tedavi ardından genelde hastalar aynı gün evine gönderilebilmekte ya da bir gece hastanede kalabilmektedir.

Anal Fissür Oluşması ve /ya da Tekrarlaması Nasıl Önlenir? Hayat tipinde oluşturulan birtakım farklılıklar ile fissür iyileşmesi hızlandırılabilir ya da fissür oluşması önlenebilir.

 Bunlar;

Diyet ile lifli besin alımı; Diyette günlük aşağı yukarı 25-30 gr lif olması büyük

Abdesti yumuşatır ve fissür iyileşmesini hızlandırır. 

Lifli besin alımı amacıyla diyetle daha çok meyve, sebze, hububat ürünleri ve kuruyemişler alınarak sağlanabilir.

Yeterli su alımı; Günlük lif alımına ek olarak yeri kadar sıvı alınması büyük

Abdestin yumUşak olmasına ve kabızlığın önlenmesine yardımcı olur. 

Gün ortamında seyrek sususyorsanız, idrar renginiz açık sarı ya da renksiz ise büyük ihtimalle yeterli su alladığınızı gösterir.

Düzenli egzersiz; 

Günlük olarak ortalama 30 oluşturulan hafif egzesizler (yürüyüş gibi) barsak faaliyetlerini düzenler, bütün bedende kan akımını hızlandırır ve bu sayede fissür iyileşmesine yardımcı olur.

Tuvalet alışkanlığını düzenlemek; Tuvalette uzun vakit oturmamak, kuvvetli ıkınmamak ve makat bölgesini daima kuru tutmak fissür oluşumunu azaltabilir.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Op.Dr. Cavit GÖKTAŞ
Op.Dr. Cavit GÖKTAŞ
Merhaba.
Size nasıl yardımcı olabilirim ?