Mide Balonu

Anasayfa » Mide Balonu
9

Mide Balonu

Mide Balonu; Aşırı şişmanlık (obezite), birçok önemli rahatsızlığın ortaya çıkmasına neden olan ciddi bir sağlık problemidir. Fazla kilolardan kurtulma mücadelesinde diyetler, egzersizler ve kullanılan ilaçlar her zaman istenilen sonucu vermeyebilir. 

 

 

Bu yöntemlerle kısa süreliğine kilo verilse bile, diyetin açlık hissi yüzünden 1-2 aydan uzun sürdürülememesi nedeniyle, sonuç genellikle başarısızlık olur. Verilen kilolar her seferinde fazlasıyla geri alınır. Bu nedenle az miktarda gıda alınarak doyma hissi oluşturmak için mideye yerleştirilen ve aşırı şişmanlığa çözüm getiren yöntemlerden biri olan mide balonu üretilmiştir.

Heliosphere intragastric balloon Mideye yerleştirilen balon, ilk defa 1982 yılında ünlü kalp cerrahı Debakey tarafından geliştirilmiştir. İlk kullanım amacı obez kalp hastalarını cerrahi operasyonlar öncesinde zayıflatmak ve böylece ameliyat risklerini en aza indirmektir. O zamandan günümüze dek çalışmalar sürekli devam etmiş ve şu anda kullandığımız son jenerasyon silikon mide balonları geliştirilmiştir. Günümüzde Türkiye’de mevcut iki tip mide balonu vardır. Bunlardan biri silikondan üretilen ve havayla şişirilen Heliosphere olup, Fransız Helioscopie firması tarafından üretilmektedir. Diğer balon ise Inamed – Allergan tarafından üretilen ve serumla doldurulan BIB sistemidir. Her iki sistem de hastanın midesinde bir kitle etkisi oluşturup tokluk hissi yaratarak etki etmektedir.

 

SIKCA SORULAN SORULAR

Mide Balonu asla zararlı değildir. Detayları için lütfen iletişim kurmaktan çekinmeyin

Tüp mideye nazaran, mide balonu işleminden sonra hızlı kilo vermek mümkündür.

Mide balonunda cerrahi bir müdahale gerekmediği için riskler az ve ender seviyelerdedir

Hangi Hastalara Mide Balonu Önerilebilir?

•Balon uygulanacak obezite hastasının vücut kitle indeksi (VKİ=vücut ağırlığı/ boyun metre cinsinden karesi) 30-40 arasında veya daha fazla olmalıdır.

  • Balon uygulama kararı diyet, egzersiz ve ilaç tedavilerinden sonuç alınamamış obez hastalarda veya yapılacak cerrahi operasyonlar öncesinde bir seçenek olarak önerilmelidir
  • Uygulamaya engel herhangi bir tıbbi durum olmamalıdır.

Hangi Hastalara Mide Balonu Önerilebilir?

•Balon uygulanacak obezite hastasının vücut kitle indeksi (VKİ=vücut ağırlığı/ boyun metre cinsinden karesi) 30-40 arasında veya daha fazla olmalıdır.

  • Balon uygulama kararı diyet, egzersiz ve ilaç tedavilerinden sonuç alınamamış obez hastalarda veya yapılacak cerrahi operasyonlar öncesinde bir seçenek olarak önerilmelidir
  • Uygulamaya engel herhangi bir tıbbi durum olmamalıdır.
Hangi Hastalara Mide Balonu Önerilebilir

Uygulama Nasıl Yapılır?

Her iki mide balonu da ince bir kılıf içerisine sarılmış durumdadır. Çapı yaklaşık 1-1.5 cm olan bu balon, endoskopi yardımı ile ağız yoluyla yemek borusundan geçirilerek, direk gözlem altında mide içine yerleştirilir. İşlem tamamen kansızdır ve hafif bir anestezi altında gerçekleştirilir. Genellikle hastanın entübe edilmesi, yani nefes borusuna tüp yerleştirilmesi gerekmez.

 

Obez hasta, midesinin içine balon konulmadan önce uygulamayı yapacak kişi tarafından mutlaka olabilecek olumsuzluklara karşı bilgilendirilmelidir. Mide içine balon konulmadan önce uygulamayı yapacak olan doktor, mide içini endoskopik olarak kontrol etmeli ve bir engel olmadığına karar verdiği takdirde balonu yerleştirmelidir.

 

Mide içine ağızdan sönük olarak gönderilen balon, mideye ulaştırıldığında ucuna bağlı tüp aracılığıyla yaklaşık 600 cc havayla veya serumla doldurularak şişirilir ve bağlı olduğu tüpten kolayca ayrılarak mide içinde bırakılır.

Kimlere, Niçin ve Ne Zaman Uygulanır?

Balon, şişmanlığın geçici tedavisinde kullanılır. Şişmanlığa bağlı başka hastalık risklerini (Tip II diyabet, damar hastalıkları, eklem hastalıkları gibi..) önemli ölçüde azaltması açısından hastaya büyük yarar sağlar. Kilo kaybına ve kaybedilen kiloların korunmasına yardım eder.

Şişmanlık cerrahisi öncesinde, ameliyat olacak hastaların ameliyat öncesinde zayıflatılması cerrahi risklerin azaltılmasına yardımcı olur.

  • Balon çıkartıldıktan sonra şişman kişinin kilo kaybının bir diyet programıyla devam etmesi sağlanmalıdır.
  • Balon midenin içinde altı aydan fazla kalmamalıdır. Gerekli sürenin sonunda balon mideden endoskopik olarak çıkartılır. Bu süre FDA tarafından zorunlu tutulan süredir. Bunun üzerinde midede kalan balonlarda silikon bozulmaya başlamakta ve kendiliğinden hava veya sıvı kaybetmektedir. Çıkarma işlemi de aynı derecede güçleşmektedir.
  • Bu yöntem, şişman kişinin altı ay içinde %20-25 civarında kilo kaybetmesini sağlar. Ayda en az 2-3, 6 ayda ise 15 kilo kaybı sağlanabilmektedir. Diyet ve egzersiz programlarının düzenli uygulanması ile 30-40 kiloya kadar kayıp beklenebilir. Bizim hastalarımızdan 43 kg vermeyi başarmış hastamız vardır.
  • Balon uygulanacak hastaların uyumlu kişiler olması, tedavinin başarılı olması bakımından önemli bir koşuldur. Hasta yeme alışkanlıklarını ve yaşam tarzını değiştirme konusunda istekli ve kararlı olmalıdır.
  • Balon uygulamasının kilo kaybı konusunda hiçbir garantisi yoktur. Balona rağmen yeme alışkanlıklarını değiştirmemekte ısrar eden, yüksek kalorili gıdalara yönelen, sık sık yemeye başlayan hastalar kilo veremeyebilir, hatta alabilir.
  •  
mide balonu sidebar

Bu Yöntem Kimlere Uygulanmaz?

Yemek borusunda iltihap ve ülser gibi hastalıkları bulunan veya daha önceden mide -bağırsak sisteminden ameliyat geçirmiş obes kişilerde,

  1. Bağırsakların iltihabi hastalıklarında,
  2. Ciddi laparoskopi ameliyatı geçirmiş hastalarda,
  3. Mide fıtığı olan hastalarda.
  4. Mide -bağırsak sisteminden kanaması veya kanama eğilimi olan obezlerde,
  5. Uyuşturucu bağımlısı veya alkolik kişilerde,
  6. Yaşı 16’dan küçük, 60 yaşından büyük obezlerde (Bizim 182 kg ve 15 yaşında olan bir vakamız mevcuttur.)
  7. Romatizmal ağrı kesici, kan sulandırıcı veya sistemik kortizon kullanan kişilerde,
  8. Akıl hastalığı kişilerde (psikiyatri uzmanının kontrolünde üç ay kullanılabilir),
  9. Vücut kitle indeksi uygun olmayan şişmanlarda sadece kozmetik amaçla bu yöntemin kullanılmaması gerekir.
Whatsapp
Op.Dr. Cavit GÖKTAŞ
Op.Dr. Cavit GÖKTAŞ
Merhaba.
Size nasıl yardımcı olabilirim ?