Diyabet

Anasayfa » Diyabet
DİYABET

Diyabet Nedir?

Pek çok insan diyabet nedir? Sorusunu sormaktadır. Diyabet vücudumuz da pankreas organının salgı bezinin normal seviyede insülin hormonu yapamaması veya ürettiği insülin hormonunun etkili bir şekilde vücuda verememesi durumun da olan ve uzun süreli olarak devam eden bir hastalıktır.

 

İnsanların tükettiği ürünlerden kana karışan şekeri yani glikozu kullanamaz ve kan şeker değeri yükselişe geçer. Bu duruma (hiperglisemi) denir. Yediğimiz yiyeceklerin özellikle karbonhidrat içeren ürünlerin çoğu vücutta enerji için kullanılmak üzere glikoz besinine dönüştürülür. Daha sonra midenin arka bölümünde yerleşik bir organ olan pankreas, kaslarımızın ve diğer dokuların kandan glikozu alıp enerji vererek kullanmalarını sağlayan “insülin” adı verilen bir hormon oluşturur.

 

Besinlerle kana geçen glikoz, insülin hormonu sayesinde hücrelere girmeyi başarır. Hücreler glikozu tüketim olarak kullanır. Eğer glikoz sayısı vücudun yakıt miktarından fazla ise karaciğerde (şeker deposu=glikojen), yağ bölümünde toplanır. Eğer sizler de bu hastalığa yakalandığınızı düşünüyor iseniz hemen size yakın olan bir sağlık kurumuna başvurup muayene olmanız gerekir.

SIKCA SORULAN SORULAR

Kan şekerinin 240 mg/dL’nin üzerine çıkması, idrarda keton görülmesine sebep olur ve bu da ketoasidoz yani “diyabetik koma” riskini arttırır. Bu sebeple, hastaların kan şeker seviyeleri normale dönene kadar ölçüm yapmaya devam edilmelidir.

Kan şekeri ölçümü yapan sağlıklı bir birey için bu değerler 70-125 mg/dl aralığında olmalıdır. 200 mg/dl veya üzeri değerler ise sağlık açısından riskli değerler olduğundan bir uzmana görünmek gerekmektedir.
Diyabetin uzun dönemli organ hasarları: göz hasarı(retinopati), böbrek hasarı( nefropati), sinir hasarı(nöropati), diyabetik ayak yarası(ülseri) ve kalp hastalığı, periferik damar hastalığı, inme gibi hastalıklardır. Hastaların %60’ında kronik komplikasyonlar vardır ve en sık kronik komplikasyon sinir hasarıdır.

Tip 2 Şeker Hastalığının Cerrahi Tedavisi Mümkündür

diyabet soru cevap

Diyabet Cerrahisi

Diyabet hastalığı artık hemen hemen her yaşta görülmeye başlamıştır. Ancak her yaşanılan durumda diyabet anlamına gelmez Diyabet hastalarında ve birçok hastalık ortak görülen olumsuz durumlar vardır. 

 

Diyabet cerrahisi, cerrahileri sizleri bu hastalıktan başarılı ameliyatları ve tedavileri ile kurtarıyor. Kaç çeşit diyabet cerrahisi var derseniz uygulanan 10 farklı ameliyat çeşidi vardır. Ve bu ameliyat türlerinin bir kısmında mide ve ince bağırsağa işlem yapılır.

 

Transit bipartisyon, İleal interpozisyon Doudenal switch, SADI-S, Gastrik bypass gibi farklı yollar hastanın durumuna ve ihtiyaçları doğrultusunda yapılabilir. Diyabet cerrahilerin yapmak istedikleri tedavi hormonal düzenlemeyi yapmaktır. Bağırsaklarımızın son bölümünde insülin bağışıklığını arttıran hormonlar, baş bölümünde ise insülin bağışıklığını arttıran hormonlar vardır. Günümüzde sıklıkla maruz kaldığımız işlenmiş, paketli ürünler, basit gıdalar bağırsaklarımızın son bölümüne gelmeden, ulaşamadan hemen önce sindirilirler.

 

Bu durumda insülin bağışıklığını yükselten faydalı olanı hormonlar kullanılamaz. Yapılan yer değişikliği işlemi ile (son kısmın en başa taşınması) besinlerin insülin direncini arttıran hormonlar ile birleşerek bunun sonucunda vücutta üretilen fakat kullanılamayan insülin kullanabilir hale dönüşmektedir.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Op.Dr. Cavit GÖKTAŞ
Op.Dr. Cavit GÖKTAŞ
Merhaba.
Size nasıl yardımcı olabilirim ?