Reflü (Gastroözefageal)

Anasayfa » Reflü (Gastroözefageal)
reflu resmi

Reflü Nedir?

Reflü, özofagus ile mide arasında uzanan kas halkası olan alt özofagus sfinkterini (LES) etkileyen yaygın bir sindirim bozukluğudur. Reflü, midedeki asitlerin yemek borusuna doğru geri aktığı, mide ekşimesi de dahil olmak üzere çeşitli rahatsız edici semptomlara neden olabilecek bir sorundur. Bu geri akış, yemek borusu ile mide arasındaki kasın, bariyer işlevindeki bir zayıflıktan kaynaklanır.

 

 

Yiyecekleri sindirmek için mide, sindirim bezleri ile bağırsaklar, pepsin ve asit dahil olmak üzere çeşitli enzimler üretmelidir. Bu asitlerin ve enzimlerin, yiyeceklerin daha iyi bir şekilde sindirilmesi için yarı sıvı bir forma dönüştürülmesi gerekir. Bu asidik sıvı, mide ekşimesi ve hasar nedeniyle yanmaya neden olur. Göğsün ortasındaki yanma hissi, mide asitlerinin sıvılaştırılmış gıdalarla karıştırılarak yemek borusu sfinkterinden geçmesinden kaynaklanır. Bu asitler, yemek borusunu yakar. Bunun nedeni, aynı koruyucunun mide kaplamasında olduğu gibi mukus tabakasına sahip olmamasıdır.

Reflü Belirtileri Nelerdir?

Genel olarak Reflü belirtileri şunlardır:

  1. Boğaz Ağrısı: Reflü, boğazı ve solunum yollarını tahriş edebilir. Bir hastalıktan farklı olarak bu boğaz ağrısı, zamanla kaybolmaz, yani kroniktir.
  2. Kuru Öksürük: Reflüsü olan kişiler, özellikle de geceleri veya yüzüstü yatarken sürekli olarak öksürebilirler.
  3. Kısık Ses: Asitli sıvılar, düzenli olarak üst yemek borusuna akarsa boğazı ve hatta gırtlağı etkileyebilir.
  4. Mide Bulantısı: Reflü, tipik olarak mide bulantısına neden olur.
  5. Aşırı Tükürük: Birçok hasta, yutma güçlüğünden dolayı tükürük artışı yaşarlar.
  6. Ağız Kokusu: Kötü nefes, reflü semptomlarından biridir. Ağız kokusuna, mideden ve sindirim sisteminden ağız boşluğuna akan asit neden olur.
  7. Göğüs Ağrısı: Bu ağrı, hastalığın önemli bir belirtisidir.
  8. Mide Ekşimesi: Reflünün en yaygın semptomu mide ekşimesidir.

SIKCA SORULAN SORULAR

Reflü hastalığı kendi kendine geçecek bir hastalık değildir, doktorunuzun tavsiye ettiği ilaçları kullandığınız halde ağzınıza acı tat ve ekşime geliyorsa ameliyat olmanız gerekmektedir.

Kahvaltı günün en önemli ögünüdür. Ama reflü hastaları için tam bir kabusa dönüşebilir. O suretle reflü hastaları genellikle sabahları az yağlı yada az yağla pişirilmiş gıdalar tüketmelidir.
Reflü hastalığı direk mide ile yemek borusu arasındaki bir rahatsızlıktır. Reflü bölümü için Gastroenteroloji, yada Bir Mide ile ilgilenen bir bölüme gidebilirsiniz. bölümünden randevu alabilirsiniz

Reflü (Gastroözefageal)

Reflü Hastaları Ne Yemeli?

Reflü hastalarının yemesi gereken besinler şunlardır:

  1. Yulaf: Bol life sahip besinler, midede kolay bir şekilde sindirilir. Bundan dolayı sindirim sistemi, çok daha rahat çalışır. Bol life sahip olan yulaf, reflü hastaları için oldukça iyidir.
  2. Papatya çayı: İshal, mide bulantısı ve hazımsızlık gibi sorunlar için tercih edilen papatya çayı, reflü semptomlarını minimal düzeye indirebilir. Gün içinde iki bardak tüketilebilir.
  3. Zencefil: Her derde deva olan zencefil, etkin bir şekilde mide problemlerini giderebilir.
  4. Muz: Her yemekten sonra muz tüketmek, en yaygın reflü belirtisi olan mide ekşimesine iyi gelir.
  5. Brokoli: Bütün mide problemlerine iyi geldiği bilinmektedir.
  6. Süt: Her gece bir bardak ılık süt içmek, hazımsızlığı giderir ve mide ekşimesine iyi gelir.
Ağız Kokusu: Kötü nefes, reflü semptomlarından biridir. Ağız kokusuna, mideden ve sindirim sisteminden ağız boşluğuna akan asit neden olur.
REFLÜ

Reflü Ameliyatında %99 Başarı Oranı

Mide içeriğinin yemek borusuna kaçması, fizyolojik bir olaydır. Bu fizyolojik olay, yemekten sonra kısa sürelidir, sempron vermez ve gece asla oluşmaz. Ancak bu fizyolojik olay; sık, uzun süreli ve geceleri olduğunda, patolojik bir hal alır. Patolojik reflü olduğunda aside dayanıksız yemek borusu mukozası zarar görür ve özofajit (yemek borusunda yara ve iltihaplanma) oluşur. Bazen bu özofajit zemininde yemek borusu kanseri gelişebilmektedir. Reflü derecesi arttıkça, göğüste yanma, geğirti, bulantı, derin nefes alırken göğüste sıkışma, ağza acı su gelmesi, kusma, öksürük, ses kısıklığı ve kalp ritim bozukluğu şikâyetleri görülür. Hastalar sırt üstü yatamaz ve 2-3 yastıkla yatmaya başlar. Bütün bunlar hastanın yemek yemekten korkar hale gelmesine neden olur.

Reflü gelişmesine neden olan göğüs boşluğu ile karın boşluğu arasında bulunan diafragma kruslarının açılması olayıdır. Bu durum, alt özofagus sfinkterinin gevşemesine neden olur. Bu alt kapaktaki gevşeklik, asitli mide içeriğinin yemek borusuna geçişini kolaylaştırıp, yemek borusunun mukozasını tahrip ederek, baret özofajitin gelişmesine neden olur. Başta asit düşürücü ilaçlar, semptomları rahatlatsa da, ilerleyen dönemlerde fayda etmez hale gelmektedir.


Bundan 10 yıl öncesine kadar medikal tedavi ön planda iken, son yıllarda ileri düzey Laparoskopik cerrahi girişimlerinin yapılmaya başlanması ile daha başarılı ve kalıcı sonuçlar elde edilmektedir.

Bu ameliyattan sonra hastaların semptomları hızla iyileşmeye başlamaktadır.

Hastalarımızda reflüde başarı şansı yüzde 99 gibi yüksek orandadır. Tekrar nüksetme oranı ise yüzde 1’dir. Ameliyat sonrası hastaların yüzde 90 – 95’i ilaca gereksinim duymamaya başlar. Kısa süre içinde 2- 3 yastıkla yatmaktan kurtulup, yemeklerini daha rahat yemeye başlarlar. Hastanın yaşam konforu bir ay içinde hiç hasta olmayan bireyler gibi olmaya başlar. Hastalarımız yıllarca neden ameliyat olmayıp, hep ilaçlara mahkum olduklarını sor

Reflü Hastaları Ne Yememeli?

Reflü hastalarının yememesi gereken besinler şunlardır:

  1. Kızarmış veya yüksek yağlı yiyecekler (patates kızarması, soğan halkası kızarması vs.)
  2. Baharatlı yiyecekler
  3. Domates (pişmiş domates, az miktarda tüketilebilir)
  4. Portakal, limon ve greyfurt
  5. Kafeinli içecekler
  6. Sigara
  7. Çikolata
  8. Gazlı içecekler

Gastrite Ne İyi Gelir?

Bazı besinler, gastrit semptomlarını büyük oranda azaltabilir. Gastrite iyi gelen besinler ise şunlardır:

  1. İşlenmemiş, yağsız tavuk, hindi, balık
  2. Sebzeler (asidik içeriği düşük olan sebzeler tercih edilmelidir)
  3. Yüksek lifli gıdalar: Muz, kavun, fasulye, mercimek gibi besinler, sağlıklı bir sindirim sistemini ve düzenli bağırsak programını desteklemek için iyi seçeneklerdir.
  4. Probiyotikler: Kefir, yoğurt, lahana turşusu gibi fermente gıdalar, denge sağlamaya yardımcı olmak için mide ve bağırsaklara sağlıklı bakteriler kazandırabilir.
  5. Kemik suyu: Gastrit alevlenmesi sırasında kemik suyu tüketmek, yatıştırıcı ve iyileşmeyi destekleyen birçok besin maddesi içerdiğinden dolayı semptomların azalması için harika bir katkı sağlayabilir.
Whatsapp
Op.Dr. Cavit GÖKTAŞ
Op.Dr. Cavit GÖKTAŞ
Merhaba.
Size nasıl yardımcı olabilirim ?