Mide Fıtığı

Anasayfa » Mide Fıtığı

Mide fıtığı, midenin üst kısmında karın ve göğüs bölgenizi ayıran büyük kasın diyaframdaki bir açıklıktan göğsünüze doğru şişmesine verilen addır. Diyaframın mideye bağlanmadan evvelinde yemek borusunun geçtiği ufak bir açıklık mevcuttur. 

Mide fıtıklarında, mide bu açıklıktan göğsünüze doğru itilir. şu demek oluyor ki midede yemek borusuna sarkan kısım fıtıklaşır. Ufak bir mide fıtığı çoğu zaman kişiye problem yaratmaz.

mide fitigi nedir

Fakat büyük bir mide fıtığı mevcutsa, yiyeceklerin ve asidin yiyecek borunuza geri dönmesine ve mide ekşimesine sebebiyet verebilir. Kendi kendine bakım önlemleri yada ilaçlar çoğu zaman bu semptomları hafifletebilir. Tabip, mide fıtığının büyüklüğü ver reflünün seviyesine bakarak cerrahi müdahale gerektirip gerektirmediğine karar verebilir. Cerrahi müdahale neticesinde çoğu süre kesin bir sonuca ulaşılabilmektedir.

Normalde yemek borusu diyaframdaki boşluktan geçip mideye yapışır. Kayan tipte mide fıtığının varlığında, mide ve yemek borusunun alt kısmı diyafram yoluyla göğse kayar. Kayan tipte mide fıtığı, paraösefageal fıtığa nazaran daha yaygındır. İleriki aşamalarda paraösefageal versiyona dönüşebilir. O aşamaya geçmeden tedavi edilmesi hasta adına daha iyi olacaktır.

Paraösefageal mide fıtığında, yemek borusu ve mide olması ihtiyaç duyulan yerde kalırken, midenin bir kısmı yiyecek borusunun yanına konumlanmak adına bir süre sıkışır. Bu süreçte mideniz sıkışma meydana gelebilir ve kan akışında kesintiler yaşanabilir. Bu tür çoğunlukla kadınlarda meydana gelmektedir. Paraösefageal mide fıtığının ilerlemesi yaşamsal riske yol açabildiği için tedavisi asla geciktirilmemelidir. Mide fıtığı, her yaşta görülebilen ama 50 yaşını aşmış bireylerde daha sık rastlanan bir rahatsızlıktır.

mide fitigi

Göğüste ağrılı yanma hissi.
Yiyeceklerin veya sıvıların ağıza kaçması
Mide ekşimesi.
Ağız kokusu.
Mide asidinin yemek borusuna geri akışı (asit reflü)
Yutma güçlüğü
Öksürük krizler, ses kısıklıkları
Ani geğirme.

Dev mide fıtığı bazen midede ciddi kanamalara neden olabilmektedir. Tedavi edilmeyen dev mide fıtıkları kanama gibi ciddi sorunlara yol açtığı bazı durumlarda acil müdahale gerektirebilir. Hastalarda KOAH, astım ve reflüye bağlı şikayetler artabilmektedir.

Mide fıtığı tedavisi çoğunlukla çok başarılı bir şekilde gerçekleşen ve hastalığın kesin çözülebildiği tedavilerdir. Mide asidini nötralize etmek için bazı antasit ilaçlar önerilebilir. Bu ilaçlar midenin asitliğini düzenleyerek mide ekşimesinin önüne geçer ve rahatlama sağlar.

Whatsapp
Op.Dr. Cavit GÖKTAŞ
Op.Dr. Cavit GÖKTAŞ
Merhaba.
Size nasıl yardımcı olabilirim ?