Kıl Dönmesi (Pilonidal Sinüs)

Anasayfa » Kıl Dönmesi (Pilonidal Sinüs)
Previous
Next

Kıl Dönmesi (Pilonidal Sinüs) Nedir?

Sıklıkla 30 yaş altındaki erkeklerde görülen “Kıl Dönmesi” ya da tıbbi adıyla “Pilonidal Sinüs”, cildin altındaki kıl yuvasına deniyor. Kıl dönmesi (pilonidal sinüs) deri altı kistinin deri artıklarıyla dolup iltihaplanması ve daha sonra bunu boşaltmak amacıyla derinin bir grup yöntemlerle fistülize olmasıyla tariflenen bir cilt hastalığıdır. Kist oluştuktan sonra deri altında biriken deri atıkları kıl, yağ, epitel doku ve başka deri dokusunun içerde birikmesiyle o bölümde iltihaplı bir doku oluşmasıyla ortaya gelir.

İçi kıl dolu bir kist olan bu hastalıkta, kistin enfekte olmasına bağlı kıl dönmesi apsesi oluşabilir. Hastalığa müdahale edilmediği takdirde ise kıl dönmesi apsesi ilerleyerek başka kıl köklerini içine alır ve cilt altı yağ dokusuna doğru ilerleyip yayılabilir.
Vücuttan dökülen serbest kıl ve kıl yumaklarının birtakım bölgelerde birikmesi neticesi meydana çıkan kıl dönmesi yani başka bir adıyla pilonidal sinüs, şişlik, sertlik, akıntı ve ağrı gibi şikâyetlerin yaşanmasına niçin olur.

Kıl dönmesi erkeklerde, bayanlara kıyasla 3 kat daha çok görülüyor. Kıl dönmesinin en sık gördüğünüz yaş dilimi ise 15-25 yaş arası. Her ne kadar kıl yapısı kıl dönmesinin yaşanmasındaki en mühim etkenlerin başında geliyor olsa da, birtakım faktörler problemin daha çok yaşanmasına niçin olabiliyor.

Kilolu olmak, gün içinde çok oturmak ve çok terlemek, kıl dönmesine niçin olan faktörler arasında yer alıyor. Yürürken ya da otururken kalça kaslarının hareketleri ile kıllar daha da derine gömülüyor, bu hal da kıl dönmesine niçin oluyor.

Bu amaçla bilhassa bankacı, öğrenci ve şoför gibi meslek gruplarıyla, bisiklet ya da ata binme sporları ile ilgilenen sporcularda kıl dönmesi son derece çok görülüyor. Bunun dışında beden yapısının çok kıllı olması, kıl yapısının yoğun ve iri taneli olması, deri kalınlığı ve kötü hijyen, hastalığın başka dikkat çekici faktörleri.

 

Kıl Dönmesi Nedenleri Nelerdir?

Kıl Dönmesi (Pilonidal Sinüs) nedenlerinden 

biri de sırt bölgesinden dökülen kılların kuyruk sokumu bölgesinde dönerek derinin içine doğru ilerlemesiyle ortaya gelmesidir. 


Bunun dışında uzun vakit oturmak, aşırı kilolu olmak, terlemek, ağırlık kaldırma gibi zor olan sporlarla uğraşmak, uzun vakit motosiklete ya da bisiklete binme gibi sporlar da kıl dönmesine niçin olabilmektedir.
Kıl dönmesinin oluşumundaki asıl etken ise kıl kökünün dibinde, kıl kökünün apse ya da iltihap yapmasıdır. 

Kuyruk sokumunda meydana gelen kıl dönmeleri makat kemiğinin biraz üzerinde ortaya gelir. Makat bölgesindeki küçük çatlamalar sonunda bölgeden aniden çok kıl birikebilir ve kıl dönmesine yol açar.

Kıl Dönmesi (Pilonidal Sinüs) Belirtileri Nelerdir?

Kıl dönmesi hastalığının olabilmesi amacıyla deri altında bir kist olması ve bu kistin deri artıklarıyla dolması ve bu artıkları dışarı atamadığı amacıyla şişip iltihaplanmasıyla ortaya gelir.


Genellikle kalça arasında ortaya gelen kıl dönmesi kolay bir sivilce ya da lezyon gibi görülebilir. 

Ancak bölümde çok çok kıl birikmesiyle eş güdümlü apse ile eş güdümlü ağrılı bir proses ortaya gelebilir. Kıl dönmesi bulguları arasında;

Kıl Dönmesi Neden Olur?

Özetle kıl dönmesi, kılın cildi delerek cilt altına yerleşmesiyle oluşur. Genellikle kuyruk sokumu bölgesinde sıkça gözlemlenir. 


Kuyruk sokumu bölgesinde oluşmasının başlıca niçini bu bölgenin kıllı bir yapıya sahip olmasıdır.

Yine dar pantolonların giyilmesi de kıl dönmesinde son derece büyük bir etkendir.


Kılın kalçaların arasında yönünü değiştirip içeri doğru batmasına ve bu bölümde yer etmesine niçin olur. 

Whatsapp
Op.Dr. Cavit GÖKTAŞ
Op.Dr. Cavit GÖKTAŞ
Merhaba.
Size nasıl yardımcı olabilirim ?