Mide Balonu Sonrası İlk 10 Gün Beslenme

Mide Balonu Sonrası İlk 10 Gün Beslenme
06.07.2022
2.349

Sıvı Diyet Dönemi (1.-3. Gün)

İlk 3-4 günlük midenin balona alışma sürecinde semptomları daha da arttırmamak için hastaların sıvı beslenme programı uygulanması gerekmektedir.

 Kahvaltı:

Şekersiz, tanesiz komposto suyu ile güne başlanabilir.

Öğlen ve Akşam:

Et suyu/tavuk suyu/kemik suyu (içerisine salça, baharat, yağ, limon, soğan, sarımsak ilave edilmemiş)

Ara öğünler:

Laktozsuz süt, laktozsuz yoğurttan yapılan ayran, soya sütü, proteini arttırılmış süt  rahatlıkla tüketilebilir. Sıvıları hızlı içmek mide bulantısını arttırabileceğinden bu 3-4 günlük dönemde sıvılar, oldukça yavaş ve çok ufak yudumlarla tüketilmelidir. Portakal, mandalina, greyfurt gibi asitli ve vişne, nar gibi ekşi meyvelerin suları mide rahatsızlıklarını arttıracağı için tercih edilmemelidir. İçeceklerin hepsi ılık, şekersiz ve berrak olmalıdır. Bu dönemde açık, ılık, şekersiz çay içilebilir; ancak kahve tüketilmemelidir.

Püre Diyet Dönemi(4.-10. Gün)

Bulantılar geçtikten sonra 3-4 günlük püre dönemine geçilmelidir. Yumuşak, ezilen veya blenderden geçirilmiş gıdalar  bu dönemde tüketilmelidir.

Kahvaltı:

Çatalla ezilmiş haşlanmış yumurta ve peynir ( 1 yumurta ve 1 dilim peynir)

Öğlen ve akşam:

Blenderize edilmiş  et/tavuk/balık suyuna sebzeli çorbalar, haşlanmış ve blenderize edilmiş tavuk, sebze yemekleri, çatalla ezilmiş balık, kıvamlı çorbalar

Ara öğünler:

laktozsuz Süt, yoğurt, ayran, kefir, meyve püresi, proteini arttırılmış süt/yoğurt bu dönemde rahatlıkla tüketilebilir.

Mide balonu uygulamasından sonra dikkat edilmesi gereken beslenme kuralları

  • Mide balonu uygulaması sonrası beslenmede dikkat edilmesi gereken en önemli kural, katı-sıvı ayrımı yapmaktır. Yemeklerden 30 dk önce ve 30 dk sonra sıvı alınmaması gerekmektedir. Böylelikle mide genişlemesini ve yetersiz beslenmeyi engelliyor olacaksınız.
  • Gazlı içecekleri tüketmek hem mide rahatsızlıklarına sebebiyet vereceğinden, hem de mide  genişlemesine sebep olduğu için gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır.
  • Tatlılardan, sağlıksız atıştırmalıklardan, rafine şeker içeren gıdalardan uzak durulmalıdır.
  • Alkolden, yüksek kalori içerdiği ve reflü şikayetlerini arttıracağından mümkün olduğu kadar uzak durulmalıdır.
  • Günde 2-2.5 litre su tüketilmelidir.

1-2-3. GÜNLER BESLENME

Mide balonu uygulaması sonrası ertesi günü başlayacak ve 3 gün sürecek bir berrak sıvı dönemi , bittiğinde oldukça rahatlayacağınız uyum süreci için gerekli ve rahatlatıcı bir dönem olacaktır. Bu dönemde tükettiğiniz tüm gıdalar süt kıvamında olmalıdır.

KAHVALTI

  • Yoğurt Çorbası
  • 100 gr Yağsız Et
  • 4 Su Bardağı Su
  • 1 Tatlı Yeşil Biber
  • Evde Bulunan Sebzeler
  • 1 Çay Kaşığının ucuyla Toz Zerdeçal
  • Tüm malzemeyi düdüklü tencerede 40 dakika kaynatın.

1 Yumurta 2 Yemek kaşığı Yoğurt İyice çırpın. Yavaş yavaş karıştırarak süzdüğünüz et-sebze suyuna ekleyin. İçerken çok az muskat rendeyebilirsiniz.Nane veya kekik, tuz ekleyebilirsiniz.

ARA ÖĞÜN:

  • Zencefil Çayı
  • 1 Su Bardağı kaynamış Su
  • 1 Çay Kaşığı Rendelenmiş Taze Kök Zencefil
  • 1 Çubuk Tarçın
  • 3-4 Tane Karanfil
  • Yarım çay Kaşığı Bal
  • 10 dakika demlendikten sonra süzüp içebilirsiniz.

ÖĞLE

  • Tavuklu Mantar Çorbası
  • 1 Derisiz Kemiksiz Tavuk But
  • 4 Büyük Boy Kültür Mantarı
  • 2 Yer Elması
  • 1 Kırmızı Kapya Biber (Çorba Pişince çıkarıp atın).
  • 3 Su Bardağı Su
  • 1 Su Bardağı Süt
  • 1 çay kaşığı Buğday Nişastası

Süt dışındaki malzemeleri düdüklü tencerede 30 dakika haşlayın. Süzün. Süt ile çırpılmış Buğday Nişastasını yavaş yavaş çorbaya karıştırıp 5 dakika daha kaynatın.

İKİNDİ

  • Papatya Ebegümeci Çayı
  • 1 Su Bardağı Kaynamış Su
  • 1 Tatlı Kaşığı Papatya
  • 1 Çay Kaşığı Ebegümeci kurusu( Yada hazır paket sallama Papatya ve Ebegümeci Çayı)
  • 1 Çubuk Tarçın.

Tüm malzemeyi kaynamış suya koyup, 10 dakika demleyin.

AKŞAM

  • Balık Çorbası
  • 1 Orta Boy Yağsız Kılçıksız Balık
  • 2 Defne Yaprağı
  • 1 Soğan
  • 2 Diş Sarımsak
  • Maydanoz
  • Dereotu

Düdüklü tencerede 30 dakika haşlayın. Süzün.1 Yumurtanın SarısıYarım Limon Suyu (3 Yemek Kaşığı)Yumurta sarısı ile limon suyunu iyice çırpın. Süzülmüş Sebzeli Balık suyuna ekleyin. İyice karıştırın. 5 dakika Kaynatıp altını kapattıktan sonra tuzunu ekleyin.

GECE

( Bu öğünde mümkünse bir şey yeyip içmeyin.) Bulantı ya da kramplarınız varsa , açlık hissediyorsanız yatmadan iki saat önce olmak kaydıyla 1 çay bardağı ılık Adaçayı içebilirsiniz.

4-5-6-7.GÜNLERDE BESLENME

Bu dönemde et çeşitlerinin yağsız suyuna yapılmış az pirinçli yayla çorbası,şehriye çorbası , ev tarhanası , domates çorbası , sütlü patates çorbası , et ve sebze türleri ile yapılıp rondolanmış çorbalar tüketebilirsiniz.

  • **Mümkün olduğunca gece öğünü almayınız.
  • **Günde 3 ana öğün , 2 ara öğün olmak üzere kıvamlı çorbalar , laktozsuz ya da gaz yapmıyorsa light süt, soya sütü, kefir, bitki çayları içebilirsiniz.
  • Sütlü Patates Çorbası
  • 1 Orta Boy Tatlı Patates
  • 5 Kültür Mantarı
  • 3 Su Bardağı Et Suyu
  • 1 Su Bardağı Süt
  • Tuz
  • Muskat Rendesi
  • Süt , Tuz , Muskat Rendesi haricindeki malzemeyi haşlayın. Pişince rondolayın.İçine Karıştırarak sütü ekleyin. Altını kapatınca tuz ve muskat rendeleyin.
  • Hurmalı Kefir
  • 2 adet İran Hurması
  • 1 Su Bardağı Kefir
  • Hurmayı soyun çekirdeğini çıkarın, kefirin içinde bir gece bekletin. Ertesi Gün blendırdan geçirip küçük yudumlarla için.
  • ** Tükettiğiniz Yoğurt ve Kefirin sindirime yardımcı olması için ambalajının üzerinde “Aktif Kültür içerir” yazmalıdır.
  • Nohutlu Yeşil Mercimek Çorbası
  • 1 Su Bardağı Haşlanmış Yeşil Mercimek
  • Yarım Su Bardağından az Haşlanmış Nohut
  • 2 Yemek Kaşığı kıyılmış Dereotu
  • 4 Su Bardağı Et Suyu
  • Yarım Çay Kaşığı toz Zerdeçal
  • Malzemenin hepsini 20 dakika haşlayıp , rondodan geçirin.
  • Hindi Filetolu Brokoli Çorbası
  • 100 Gr Derisiz Kemiksiz Hindi Fileto
  • 1 Dilim Balkabağı
  • 1 Havuç
  • 1 Soğan
  • 2 Diş Sarımsak
  • 100 Gr Brokoli
  • Yarım Çay Kaşığı Kişniş tohumu Ya da 1 Yemek Kaşığı Kıyılmış Taze Kişniş
  • 2 Su Bardağı Su
  • 1 Su Bardağı Soya Sütü

Muskat Soya Sütü , Brokoli ve Muskat dışında tüm malzemeyi düdüklü tencerede 25 dakika kaynatın. Brokoliyi ekleyip 10 dakika daka kaynatın. Rondolayın. Sütü ekleyin Karıştırarak 5 dakika dakika kaynatın. Altını kapatınca tuz ve Muskat rendesi ekleyin.

 

SABAH

1 Yumurta,Yarım Dilim Etimek

KUŞLUK

Yeşil Elma yı Fırında Pişirin. Üzerine bol Tarçın atın. Soğuyunca Yiyebilirsiniz.

ÖĞLE

  • Yarım Avakado ( Rondolayın Ya da Patates ezeceğiyle iyice ezin.)
  • 2 Yemek Kaşığı Süzme Yoğurt Avakadonun üzerine yayabilir ya da içine karıştırabilirsiniz.
  • ** Küçük Lokmalarla- yudumlarla yİyiniz ve içiniz.
  • ** İki lokma – yudum arası her zaman 3 dakika olmalıdır.

İKİNDİ

Fırında şekersiz katkısız pişirdiğiniz Ayvayı buzdolabında saklama kabında hazır bulundurabilirsiniz. Çeyrek Ayvayı rondolayın. Soya sütüTarçın ile karıştırıp içebilirsiniz.

AKŞAM

Fırında Sebze Yoğurtlu Soslu 1 Küçük Kabak1 Dal Karna bahar1 Dal Brokoli1 Küçük Havuç Fırın Poşetine doldurup yağsız tuzsuz pişirin. Fırından çıkarınca tuzunu ekleyin.Üzerine biraz yoğurt Rondolanıp 1 çay kaşığı Sızma Zeytinyağı ile pişirilmiş Domates sosu Fesleğenli. Sebzeyi Rondolayın. Üzerine yoğurt, en üste de Fesleğenli domates sosunu gezdirin.

 

 

 

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

[single_loop]
Whatsapp
Op.Dr. Cavit GÖKTAŞ
Op.Dr. Cavit GÖKTAŞ
Merhaba.
Size nasıl yardımcı olabilirim ?