Gastroözofageal reflü (GER), mide içeriğiniz özofagusunuza geri döndüğünde meydana gelir. Birçok insan arada vardır ve çoğu zaman semptomlara neden olmadan olur. Bazı durumlarda, GER asit hazımsızlığı olarak da adlandırılan mide ekşimesine neden olabilir.
Reflü hastalarının tüketmesi gereken gıdalar.
Öneriler :
- Yemeklerinizi az az, sık sık olacak şekilde tüketiniz.
- Yemeklerinizi yavaş yiyiniz, iyi çiğneyiniz.
- Yiyecek ve içeceklerinizin çok sıcak veya çok soğuk olmamasına dikkat ediniz.
- Karında basıncı arttıran sıkı kemer, çamaşır kullanmayınız. Alçak koltukta oturmayınız.
- Yemeklerden hemen sonra uzanıp yatmayınız. Yemeklerden en az 3-4 saat sonra yatabilirsiniz; ancak yatakların baş kısmı 20-25 cm yükseltilmelidir.
- Sıvıları öğün arasında alınız.
- İlaçlar yeterli su ile birlikte, tercihen dik pozisyonda alınmalıdır. Yemek yerken sıvı alımını azaltınız.
- Sigara kullanmayınız.
- Sakız çiğnemeyiniz.
- Kızartılmış, kavrulmuş yiyecekleri yemeyiniz. Yemeklerdeki tüm yiyecekleri çiğden koyunuz, kavurmayınız.
Yenilmemesi Gereken veya Çok Az Miktarda Tüketilebilecek Yiyecek ve İçecekler :
- Alkol
- Yağlar (margarin, tere yağ), yağlı besinler (yağlı etler, yağlı peynir, tam yağlı süt/yoğurt, mayonez, kaymak, krema, sosis, salam, pastırma, yağlı soslar)
- Kızartma ve kavurma yöntemi ile pişirilmiş besinler.
- Soğan, sarımsak, keskin naneli şeker.
- Turunçgiller (portakal, mandalina, limon, greyfurt, vb.) ve suları.
- Karbonatlı içecekler (kola, gazoz, meşrubat, vb.)
- Domates, salça, ketçap, domatesli soslar
- Çikolata, kafeinli/kafeinsiz kahve, çay, neskafe
- Et suyu ve et suyu içeren besinler, et suyu tabletleri
- Tüm baharatlar (acılı ya da acısız), baharat olarak kullanılan otlar.
Ziyaretçi Yorumları